Riset Cendikiawan: Kelebihan Puasa dari Sudut Sains

Riset Cendikiawan: Kelebihan Puasa dari Sudut Sains

Riset Cendikiawan: Kelebihan Puasa dari Sudut Sains

Telah jelas puasa full hikmah dan manfaat untuk tubuh dan ketenangan jiwa. Semasa berpuasa, organ-organ tubuh bisa beristirahat dan sel dalam tubuh boleh berkumpul untuk bertahan. Puasa juga proses penjernihan kotoran, toksin racun dari dalam tubuh, mereduksi sel-sel tua dan menggantikan sel-sel tubuh yang telah rusak dengan yang baru serta untuk membenahi fungsi hormon, menjadikan kulit sehat dan meningkatkan daya tahan tubuh kerana manusia mempunyai kesanggupan memperbaiki secara alami.

Dengan puasa kulit menjadi segar, sehat, halus, dan berseri. Kerana saban ketika tubuh mengalami metabolisme tenaga, yaitu kejadian perubahan dari energi yang terkandung dalam zat gizi sebagai tenaga potensi dalam tubuh. Sisanya bakal disimpan di dalam tubuh, sel ginjal, sel kulit dan kelopak mata serta dalam bentuk lemak dan glikogen.

Banyak cendekiawan sudah melaksanakan sejumlah ujian tentang puasa diantaranya secara ringkas dibawah ini:

  1. Allan Cott, M.D

Seorang ahli dari Amerika Syarikat, sudah menghimpun hasil pengamatan dan pemeriksaan para ilmuwan banyak negara, lalu menghimpunnya dalam sebuah buku Why Fast, yaitu banyak hikmah puasa, antara lain: merasa lebih baik secara fisikal dan mental,  merasa lebih muda, membersihkan badan, menurunkan tekanan darah dan kadar lemak, lebih sanggup mengendalikan seks, membikin badan sehat dengan sendirinya, mengendurkan ketegangan jiwa, menajamkan fungsi deria, memperolehi kesanggupan mengendalikan diri sendiri dan memperlambat proses penuaan.

  1. Dr. Yuri Nikolayev

Pengarah bahagian diet di Moscow menilai kemampuan untuk berpuasa yang mengakibatkan orang yang menjalaninya boleh menjadi awet muda, sebagai suatu penemuan terbesar abad ini. Beliau menjelaskan: Menurut pandangan anda, apakah penemuan terpenting pada abad ini? Jam radioaktif? Bom exoset? Menurut pandangan saya, penemuan terbesar dalam abad ini ialah kesanggupan seseorang membikin dirinya tetap awet muda secara fizikal, mental, dan spiritual, melalui puasa yang rasional.

  1. Alvenia M. Fulton

Direktor Lembaga Makanan Sihat “Fultonia” di Amerika Syarikat mengumumkan bahawa puasa ialah cara terbaik guna memperindah dan mempercantik perempuan secara alami. Puasa menghasilkan kelembutan pesona dan daya pikat. Puasa menormalkan fungsi-fungsi kewanitaan dan membentuk kembali keindahan tubuh.

  1. Muzam MG, Ali M.N dan Husain

Berpendapat bahawa puasa pun aman untuk pesakit yang mempunyai gangguan ulser. Penelitian dilaksanakan oleh Muzam MG, Ali M.N dan Husain dalam tindakan kepada kesan puasa ramadan kepada sakit perut.

Riset Cendikiawan: Kelebihan Puasa dari Sudut Sains

  1. Elson M. Haas M.D.

Direktor Medical Centre of Marin (semenjak 1984) menjelaskan puasa bisa mengubati penyakit semisal Influeza, bronkitis, diare, konstipasi, alergi makanan, asma, aterosklerosis, penyakit jantung koroner, hipertensi, diabetes, obesitas, kanker, epilepsi, sakit pada punggung, sakit mental, angina pectoris (sakit dada kerana jantung), panas dan insomnia.

  1. Dr Sabah al-Baqir dan kawan-kawan

Menjelaskan bahawa puasa bisa mengurangi jumlah hormon melawan stress.Ini mempertunjukkan bahawa puasa bulan ramadan bukanlah pekerjaan yang memberatkan, dan tak mengakibatkan tekanan mental maupun saraf.

  1. Dr Riyadh Sulaiman dan kawan-kawan

Tahun 1990 dari RS Universiti King Khalid, Riyadh Saudi melaksanakan penelitian terhadap pengaruh puasa ramadan kepada 47 penderita diabetes tahap kedua. Dan sejumlah orang sehat. Hasil pemeriksaan mempertunjukkan bahawa puasa bulan ramadan tak menimbulkan penurunan berat badan yang signifikan. Tak ada pengaruh apapun yang bererti pada kawalan penyakit diabetes dikalangan penderita ini. Sejauh ini puasa ramadan selamat sahaja bagi penderita diabetes sejauh dilakukan dengan kesedaran dan kawalan makanan serta ubat-ubatan.

  1. Dr. Muhammad Munib

Dan kawan-kawan dari Turki pun melaksanakan sebuah kaji selidik kepada seratus responden muslim. Sampel darah mereka diambil sebelum dan diakhir bulan ramadhan, untuk dilaksanakan analisis dan pengukuran kepada kandungan protein, total lemak (total lipid), lemak fosfat, asam lemak bebas, kolesterol, albumin, globulin, gula darah, tryglycerol, dan unsur-unsur pembentuk darah lainnya, dan didapat, antara lain bahawa terjadi penurunan umum pada kadar gula (glukosa) dan tryacyglicerol orang yang berpuasa, terjadinya penurunan parsial dan ringan pada berat badan, tak tampak adanya aseton dalam urin, bagus dalam awal maupun akhir puasa, karena sebelum puasa ramadan, kenyataan ini mengatakan dengan tegas tak adanya pembentukan zat-zat keton yang berbahaya bagi tubuh selama bulan puasa islam, Dengan keutamaan puasa, glikogen dalam tubuh mengalami peremajaan, memompa gerakan lemak yang tersimpan, sehingga menghasilkan energi yang lebih meningkat.

Hasil riset-riset ini dapat kita jadikan referensi dalam memperkuat niat puasa ramadan full. Para cendikiawan menghasilkan kelebihan puasa ramadan dari segi jasmani dan bagi ruhani ummat yang menjalankan. Riset soal puasa tentunya dapat mengikuti perkembangan keadaan musim di bumi tinggal. (Sholikul Hadi)

Riset Cendikiawan: Kelebihan Puasa dari Sudut Sains

Source link

You might like

About the Author: Ahmad Zaini

Tinggalkan Balasan

Alamat email Anda tidak akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.